Április 30-ig lehet jelentkezni a VII. Finnugor Világkongresszusra (Finnország, Lahti, 2016. június 15 – 17.)

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Hamarosan lezárul a VII. Finnugor Világkongresszusra történő regisztráció. A június 15 – 17 között megrendezendő kongresszus munkájában az egyes népek küldöttei vesznek részt, a Konzultatív Bizottság által meghatározott kvótáknak megfelelően (a Konzultatív Bizottság a Finnugor Népek Világkongresszusának koordináló szerve). A küldötteket az egyes népek saját maguk választják, a küldöttségek összeállításának módjáról a Világkongresszus nem rendelkezik.

A küldöttek mellett a kongresszus munkájában hagyományosan ún. megfigyelők is részt vesznek. A korábbi kongresszusokhoz képest újdonság, hogy az egyes népek által jelölt megfigyelőkön kívül megfigyelői státusba bárki jelentkezhet

(részletes információ: http://www.lahti2016.fucongress.org/en/registration/terms-participation ).

Magyarország a kongresszuson 40 fővel (20 fő küldött és 20 fő megfigyelő) képviseltetheti magát: a részvétel megszervezése, a delegáció regisztrálása, a szakmai munka koordinálása és a kapcsolattartás a Finnugor Népek Világkongresszusa Magyar Nemzeti Szervezetének feladata.

A küldöttek száma az idei, lahti kongresszuson legfeljebb 288 fő lehet, az alábbi kvótáknak megfelelően:

  • az 50 000 lélekszámot meghaladó népek 20 küldöttet választhatnak (magyarok, finnek, észtek, mordvinok, udmurtok, marik, komik, komi-permjákok, számik és karélok)
  • az 5 000 és 50 000 közötti lélekszámú népek 10 küldöttet választhatnak (nyenyecek, hantik, manysik, vepszék, ingermanlandi finnek, szetuk)
  • az 5 000-nél kisebb lélekszámú népek 4 küldöttet választhatnak (szelkupok, nganaszánok, enyecek, izsórok, vótok, lívek, kvének)

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]forrás: http://www.fucongress.org/vii-kongress/gotovimsya-k-vii-vsemirnomu-kongressu/reshenie-konsultativnogo-komiteta-finno-ugorskix-narodov-o-kvotax-na-vii-vsemirnyy-kongress-finno-ugorskix-narodov/[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]